Fer el Paperot, per Quim Monzó.

Quan té raó, té raó.

(versión en castellano al final)

Dimarts la immensa majoria de diaris van publicar una foto del moment en què les autoritats van entrar al temple de la Sagrada Família a celebrar-hi el funeral per les víctimes de la catàstrofe de Germanwings als Alps. La Vanguardia la va publicar a la pàgina 8, a la secció d’Internacional. De dalt a baix i d’esquerra a dreta s’hi veien Artur Mas i la seva dona, Helena Rakosnik; Elvira Fernández i el seu marit, Mariano Rajoy; i, finalment, al primer rengle, Felip de Borbó i Letizia Ortiz. Tothom amb cara seriosa, com correspon a un acte d’aquestes caracte­rístiques. Tothom seriós menys una persona: l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach, que somriu obertament. El contrast entre la seva expressió i la de la resta de participants impacta. ¿Per què somriu Martínez Sistach? Potser perquè ha reconegut algú en un dels bancs, però el seu gest és tan fora de lloc que vaig estar mirant la foto força estona, intentant en­tendre-la.
Ara, Sílvia Genís, directora de l’institut d’educació secundària ­Giola, de Llinars del Vallès, ha fet pública una carta en la qual lamenta que s’hagin “menystingut les necessitats” dels pares dels setze alumnes alemanys que havien estat a l’institut, en un intercanvi amb famílies de Llinars, i que van morir en aquell drama. Segons l’Agència Catalana de Notícies, aquests pares van sortir enfadats de l’acte de la Sagrada Família: “El protocol va menystenir les necessitats de persones directament afectades per la tragèdia -ha lamentat-. No se’ls va facilitar ‘cap traducció de la cerimònia’. Tampoc es va respectar ‘el seu desig de seure al costat de les famílies catalanes que havien acollit els seus fills’. Genís ha enviat una carta als organitzadors en què matisa que no coneix l’opinió de la resta de famílies però assegura que les alemanyes van marxar molestes”.
No cal ser gaire espavilat per de­duir per què aquestes famílies alemanyes es van sentir menystingudes. Les van arraconar perquè el que importava era que les autoritats es fessin veure, es fessin la foto, que tothom veiés com pregaven per les víctimes. Però les víctimes en elles mateixes -i els seus pares, afectats més que ningú per la tragèdia- els importaven un rave. El protocol no va permetre que estiguessin més estona amb les famílies que havien acollit els seus fills, tal com havien demanat. Eren les famílies que havien conviscut amb els seus fills els seus últims dies amb vida. ¿Tan difícil era entendre aquesta petició? N’hi ha prou d’observar el vídeo del badall espectacular que el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, va fer durant la cerimònia per entendre fins a quin punt a alguns polítics se’ls en refotia tot plegat. Ells hi ha­vien anat a fer el tifa, estar-hi el mínim temps possible i tornar ben de pressa a caseta.

___________________________________

El martes la inmensa mayoría de diarios publicaron una foto del momento en el que las autoridades entraron en el templo de la Sagrada Família a celebrar el funeral por las víctimas de la catástrofe de Germanwings en los Alpes. La Vanguardia la publicó en la página 8, en la sección de Internacional. De arriba abajo y de izquierda a derecha se veía a Artur Mas y su mujer, Helena Rakosnik; a Elvira Fernández y su marido, Mariano Rajoy, y, finalmente, en primera fila, Felipe de Borbón y Letizia Ortiz. Todos con cara seria, como corresponde a un acto de esas características. Todos serios menos uno: el arzobispo Lluís Martínez Sistach, que sonríe abiertamente. El contraste entre su expresión y la del resto de participantes impacta. ¿Por qué sonríe Martínez Sistach? Quizás porque ha reconocido a alguien en uno de los bancos, pero su gesto está tan fuera de lugar que estuve mirando la foto bastante rato, intentando entenderla.
Ahora, Sílvia Genís, directora del instituto de educación secundaria Giola, de Llinars del Vallès, ha hecho pública una carta en la que lamenta que “se hayan menospreciado las necesidades” de los padres de los dieciséis alumnos alemanes que habían estado en el instituto, en un intercambio con familias de Llinars, y que murieron en aquel drama. Según la Agència Catalana de Notícies, esos padres salieron enfadados del acto de la Sagrada Família: “El protocolo menospreció las necesidades de personas directamente afectadas por la tragedia -ha lamentado-. No se les facilitó ‘ninguna traducción de la ceremonia’. Tampoco se respetó ‘su deseo de sentarse al lado de las familias catalanas que habían acogido a sus hijos’. Genís ha enviado una carta a los organizadores en la que matiza que no conoce la opinión del resto de familias pero asegura que las alemanas se marcharon molestas”.
No hace falta ser demasiado espabilado para deducir por qué esas familias alemanas se sintieron menospreciadas. Las arrinconaron porque lo que importaba era que las autoridades se hiciesen ver, se hiciesen la foto, que todo el mundo viese cómo rogaban por las víctimas. Pero las víctimas en sí mismas -y sus padres, afectados más que nadie por la tragedia- les importaban un pepino. El protocolo no permitió que estuviesen más rato con las familias que habían acogido a sus hijos, tal como habían pedido. Eran las familias que habían convivido con sus hijos sus últimos días con vida. ¿Tan difícil era entender esa petición? Basta observar el vídeo del bostezo espectacular que el presidente del Congreso de los Diputados, Jesús Posada, dio durante la ceremonia para entender hasta qué punto a algunos políticos se la repampinflaba. Ellos habían ido a hacer el paripé, estar el mínimo tiempo posible y volver rápido a casita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s