Montreal, 6 horetes i un refredat.

on

Arribar a Montreal dimarts vespre i marxar divendres al matí hem deixa 4 hores llargues per passejar-me per una ciutat que sembla adormida. Venint de una meridionalitat civilitzada l’absència de soroll és esfereïdora, fins que de cop passen els bombers o passes per algun lloc on treballen, on tot i com sempre, le remor és persistent i molesta.

Però Montreal és tranquil, i barat! El canvi a dòlars canadencs que no he hagut de fer, fa que tot sembli a meitat de preu, i fins i tot a la botiga de records on passo per caixa a cada viatge les dues samarretes per els nens i els parxes em costen quatre duros.

Barcelona és cara, aquesta deu ser la lectura, i Montreal, barat. Li he pregunta a un taxista i m’ha dit que la ciutat en si es de les més assequibles del canada comparada amb Toronto, Vancouver o Otawa.

Aqui hi deu fer un fred glacial a l’hivern, però la gent sembla bastant acostumada. De totes maneres quan et passeges per el centre llegint la historia dels primers pobladors europeus, penses que aquesta gent devia de tenir una vida de merda, i que les privacions deurien ser màximes. Maisonneuve crec que es diu s’hi va quedar amb unes 600 persones, i allà hi van construir le Mont Royal, els indis iroquis se’ls devien mirar amb certa angunia, perquè podeu estar-ne de segurs que les pintes que deurien tenir a les que ens mostra Holliwood, res a veure.

Es nota un cert complex de èpica mal-vestit de som bona gent, de treball comú amb els indis, i de construcció d’una nova societat. No sé fins a quin punt i hem passa sempre que viatjo al continent americà, ha estat una historia comuna o imposada. Així com a Asia les societats semblen menjar-se a tots aquells que han arribat a Amèrica ho dubto.

IMG_0232IMG_0233IMG_0234IMG_0230

El centre és petit, es va ràpid, i te quatre coses a veure. He tingut temps d’escriure una carta a la meva filla tot assegut a una terrassa del centre bevent una cervesa. Crec que he agafat fred.

El dia abans hi vaig trobar-me al Tom`s Muñoz, un enginyer peregrí amb la condemna de voler ser escriptor que si esta dues setmanes preparant un projecte de trens. El vaig conèixer a la Segarra quan el dia del dinar dels padrins es va presentar a casa nostre per visitar l’església on vivim enganxats, físicament i espiritualment. Hem compartit una cervesa i trucs del viatger, però crec que l’he espantat amb les meves asseveracions. Perdona company: feia dos dies que no creuava una frase amb ningú.

Torno a Montreal, i el que més m’ha cridat la atenció és el seu Chinatown, i el que menys que hagis de pagar en cash la entrada a la catedral, quant diner negre deu moure un negoci que fa 2000 anys que va néixer i que encara no ha trencat stocks! He hagut de canviar 10 miserables Euros per poder entrar-hi i francament, salvat del quitx existencial, té un toc de bonic i de Disneyland a la vegada i no té cap gracia si no és per les construccions en fusta, molt delicades i exuberants, i les llumetes blaves que semblen sortides del xino que il·luminen tant el frontal com la par de darrere on un orgue espectacular sembla fer de contrafort a la imatge de Maria. Fermí, segur que si la veus no estaràs d’acord amb mi, però ja saps que soc un payo poc sensible.

Ara, de bon de matí ja soc a l’Aeroport, marxo cap a Cleveland a visitar els Villoria, encostipat com una sopa i amb una mica de febrícula, però ja se’m passarà. Tothom em diu: What the fuck you are doing in Cleveland Ohio man?? I francament ni ho sé ni m’importa gaire sempre que em pugui fer unes rises breus amb el Francesc.

Després continuarem el viatge, hem queden 7 dies, per Washington i Boston, i després a la Segarra d’on no hauria de marxar mai.

Us deixo quatre fotos, i els meus comentaris. Entenc que per la gent que no viatja, la manera d’explicar-ho els pots semblar banal, però més coses veus més te n’adones que ens estem neutralitzant i, que sobretot ens queda poc per descobrir allà forà i que l’important, on hauríem de emprendre tots un gran viatge es cor endins.IMG_0228

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s